ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

«Οι Παραστατικές Τέχνες ως εκπαιδευτικό εργαλείο»

Το θέατρο μέσα από τη στενή σχέση και µε άλλες τέχνες, αλλά και µε την ιστορία, την πολιτισμική συνείδηση και τη συλλογική μνήμη ενός λαού, τις παραδόσεις,  το  μύθο, τον επαναπροσδιορισμό και την ανάδειξη  αξιών και ιδεών, καταλήγει να είναι μια τέχνη σύνθετη που αποσκοπεί στην ηθική και πνευµατική καλλιέργεια του θεατή, στη µμόρφωσή του και την παιδεία του . Είναι μια τέχνη ζωντανή, βιωματική και έχει τη δύναμη να μεταδίδει  συναισθήματα, μηνύματα, γνώσεις και να ενεργοποιεί πνευµατικά χαρίσματα στον θεατή του όπως και στον ηθοποιό. Το θέατρο όμως  δεν αφορά μόνο τον ηθοποιό και τον θεατή.              

Είναι ένα εκπαιδευτικό εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα σχολεία από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς στα πλαίσια των μαθημάτων τους.  Ο λόγος, διότι η βιωματική πρόσληψη της γνώσης είναι ιδιαίτερα αποδοτικός τρόπος μάθησης. Άλλωστε είναι  γνωστό ότι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, η παιδεία και το θέατρο μοιράστηκαν κοινούς στόχους.                         

Το θέατρο λοιπόν ως παιδαγωγικό εργαλείο ενώνει συνειδητά τα δύο πεδία (του θεάτρου και της παιδείας) μέσα στη σχολική αίθουσα. Στο βιωματικό αυτό  σεμινάριο οι εκπαιδευτικοί καλούνται να γίνουν οι ίδιοι παιδιά και στη συνέχεια δανειζόμενοι τα εργαλεία του εκπαιδευτικού δράματος, εμπνέονται και καθοδηγούνται σε έναν δρόμο που κάνει τη μάθηση και τη διδασκαλία ψυχαγωγική.          

Δουλεύοντας ο εκπαιδευτικός µε τους μαθητές τους ενθαρρύνει να µπουν σε φανταστικούς κόσμους μέσα στους οποίους μπορούν µε ασφάλεια να εξερευνούν σημαντικά θέματα σχετικά µε την γλώσσα, τη μυθολογία, την παράδοση, την  ιστορία, τη λογοτεχνία, την επιστήμη αλλά και την ίδια τους την ζωή. Όταν οι μαθητές κινητοποιηθούν από την θεατρική διδασκαλία ακολουθούν δραστηριότητες που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη της μελέτης και κατανόησης των μαθημάτων καθώς και τις ικανότητες συζήτησης.                     

Το θέατρο είναι μια δουλειά συλλογική και πειθαρχημένη, οπότε οι εκπαιδευτικοί μπορούν με τη χρήση του να διδάξουν αυτές τις αξίες  στα παιδιά.

Βασικοί στόχοι του σεμιναρίου είναι :

  • Γνωριμία με τις παραστατικές τέχνες μέσα από βιωματικές μεθόδους.
  • Σωστή χρήση λεκτικής και μη λεκτικής επικοινωνίας.
  • Ψυχαγωγικός τρόπος ανάπτυξης της παράδοσης, του διαβάσματος, και κατανόησης του μαθήματος.
  • Ικανότητες συζήτησης  και ελεύθερης έκφρασης           
  • Ομαδικότητα και συνεργασία
  • Καλλιέργεια ικανοτήτων έκφρασης σκέψεων και συναισθημάτων µε πολλαπλά μέσα (συζήτηση, ανάλυση, σύνθεση, κριτική, φαντασία, δημιουργικότητα, εφευρετικότητα).
  • Ενεργοποίηση και διάθεση συμμετοχής.
  • Διευκόλυνση της σύνδεσης που χρειάζεται να γίνει μεταξύ διαφόρων διδακτικών θεμάτων, αλλά και τη σύνδεση του μαθήματος µε τη ζωή.
  • Εποικοδομητικός τρόπος εκπαίδευσης σε παιδιά με  μαθησιακές δυσκολίες, μετανάστες και πρόσφυγες.
  • Βοηθά τους μαθητές να αντιληφθούν βιωματικά ποιο είναι το νόημα της γνώσης και να κατανοήσουν βαθιά αυτό που μαθαίνουν.

Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο, εκτός από τη βεβαίωση θα λάβουν κι ένα εγχειρίδιο το οποίο θα περιλαμβάνει θεωρία, ασκήσεις και βιβλιογραφία και μπορούν να το αξιοποιήσουν οι ίδιοι στη τάξη τους.

Βιογραφικά Εμψυχωτών

Κατερίνα Χάσκα

ΔΙΑΡΚΕΙΑ – ΚΟΣΤΟΣ

Η διάρκεια του σεμιναρίου είναι 8 ώρες.

Το κόστος συμμετοχής είναι 60 ευρώ +ΦΠΑ και για τις δύο ημέρες

ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Προσοχή: Το σεμινάρια είναι βιωματικά, έχουν τη μορφή εργαστηρίου, περιλαμβάνουν ασκήσεις, παιχνίδια, αυτοσχεδιασμούς, παιχνίδια ρόλων, σωματική έκφραση και άλλες δραστηριότητες, και χτίζονται βήμα-βήμα.

Γι’ αυτό οι συμμετέχοντες είναι απαραίτητο:

– να είναι συνεπείς στην ώρα προέλευσης στο χώρο,

– να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια για κινητικές ασκήσεις στο χώρο

– να γίνουν οι ίδιοι παιδιά και να φέρουν μαζί τους θέληση και όρεξη για νέες εμπειρίες!

ΑΙΤΗΣΗ-ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Γεννήθηκε το 1988 στους Αγίους Σαράντα της Αλβανίας. Αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών Ναυπλίου, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση στη Σκηνοθεσία- Υποκριτική . Συνέχισε στη δραματική σχολή Arte Dramatico στη Μάλαγα της Ισπανίας στο τμήμα Yποκριτικής-Σκηνοθεσίας. Παρακολούθησε μέρος του MFA προγράμματος στη σκηνοθεσία του πανεπιστημίου Columbia στη Νέα Υόρκη με την Σκηνοθέτη και πρόεδρο του προγράμματος Anne Bogart. Έχει σκηνοθετήσει, γράψει και αναλάβει την παραγωγή για διάφορα θεατρικά έργα στο Ελληνικό και Ισπανικό θέατρο. Ίδρυσε την Θεατρική Ομάδα ART LINE, η οποία διοργανώνει δικές της παραγωγές. Διδάσκει υποκριτική σε ηθοποιούς κι ερασιτέχνες. Μέσα από εργαλεία του εκπαιδευτικού δράματος εμψυχώνει ομάδες παιδιών, ενηλίκων, μεταναστών, προσφύγων και άλλες ευπαθείς ομάδες. Είναι εμψυχώτρια-εκπαιδεύτρια Forum theatre κι εξωτερικός συνεργάτης του Theatre of the oppressed NYC. Έχει αναλάβει ευρωπαϊκά επιμορφωτικά προγράμματα ως δημιουργός κι εμψυχώτρια. Έχει παρακολουθήσει πληθώρα σεμιναρίων για το Θέατρο, την ψυχολογία και τη δραματοθεραπεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια σχετικά με το Θέατρο στην Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση, την Ένταξη και την Διαπολιτισμικότητα. Είναι απόφοιτος του Μεταπτυχιακού προγράμματος «Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και στη Δια Βίου Μάθηση» της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Είναι ιδρυτικό μέλος του Αστικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού Creatists και υπεύθυνη παραγωγής μουσικών και θεατρικών παραστάσεων. Μιλά Αλβανικά, Αγγλικά κι Ισπανικά.