Το θέατρο μέσα από τη στενή σχέση και µε άλλες τέχνες, αλλά και µε την ιστορία, την πολιτισμική συνείδηση και τη συλλογική μνήμη ενός λαού, τις παραδόσεις, το μύθο, τον επαναπροσδιορισμό και την ανάδειξη αξιών και ιδεών, καταλήγει να είναι μια τέχνη σύνθετη που αποσκοπεί στην ηθική και πνευµατική καλλιέργεια του θεατή, στη µμόρφωσή του και την παιδεία του . Είναι μια τέχνη ζωντανή, βιωματική και έχει τη δύναμη να μεταδίδει συναισθήματα, μηνύματα, γνώσεις και να ενεργοποιεί πνευµατικά χαρίσματα στον θεατή του όπως και στον ηθοποιό. Το θέατρο όμως δεν αφορά μόνο τον ηθοποιό και τον θεατή.
Είναι ένα εκπαιδευτικό εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα σχολεία από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς στα πλαίσια των μαθημάτων τους. Ο λόγος, διότι η βιωματική πρόσληψη της γνώσης είναι ιδιαίτερα αποδοτικός τρόπος μάθησης. Άλλωστε είναι γνωστό ότι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, η παιδεία και το θέατρο μοιράστηκαν κοινούς στόχους.
Το θέατρο λοιπόν ως παιδαγωγικό εργαλείο ενώνει συνειδητά τα δύο πεδία (του θεάτρου και της παιδείας) μέσα στη σχολική αίθουσα. Στο βιωματικό αυτό σεμινάριο οι εκπαιδευτικοί καλούνται να γίνουν οι ίδιοι παιδιά και στη συνέχεια δανειζόμενοι τα εργαλεία του εκπαιδευτικού δράματος, εμπνέονται και καθοδηγούνται σε έναν δρόμο που κάνει τη μάθηση και τη διδασκαλία ψυχαγωγική.
Δουλεύοντας ο εκπαιδευτικός µε τους μαθητές τους ενθαρρύνει να µπουν σε φανταστικούς κόσμους μέσα στους οποίους μπορούν µε ασφάλεια να εξερευνούν σημαντικά θέματα σχετικά µε την γλώσσα, τη μυθολογία, την παράδοση, την ιστορία, τη λογοτεχνία, την επιστήμη αλλά και την ίδια τους την ζωή. Όταν οι μαθητές κινητοποιηθούν από την θεατρική διδασκαλία ακολουθούν δραστηριότητες που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη της μελέτης και κατανόησης των μαθημάτων καθώς και τις ικανότητες συζήτησης.
Το θέατρο είναι μια δουλειά συλλογική και πειθαρχημένη, οπότε οι εκπαιδευτικοί μπορούν με τη χρήση του να διδάξουν αυτές τις αξίες στα παιδιά.
Βασικοί στόχοι του σεμιναρίου είναι :
Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο, εκτός από τη βεβαίωση θα λάβουν κι ένα εγχειρίδιο το οποίο θα περιλαμβάνει θεωρία, ασκήσεις και βιβλιογραφία και μπορούν να το αξιοποιήσουν οι ίδιοι στη τάξη τους.
Η διάρκεια του σεμιναρίου είναι 8 ώρες.
Το κόστος συμμετοχής είναι 60 ευρώ +ΦΠΑ και για τις δύο ημέρες
Προσοχή: Το σεμινάρια είναι βιωματικά, έχουν τη μορφή εργαστηρίου, περιλαμβάνουν ασκήσεις, παιχνίδια, αυτοσχεδιασμούς, παιχνίδια ρόλων, σωματική έκφραση και άλλες δραστηριότητες, και χτίζονται βήμα-βήμα.
Γι’ αυτό οι συμμετέχοντες είναι απαραίτητο:
– να είναι συνεπείς στην ώρα προέλευσης στο χώρο,
– να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια για κινητικές ασκήσεις στο χώρο
– να γίνουν οι ίδιοι παιδιά και να φέρουν μαζί τους θέληση και όρεξη για νέες εμπειρίες!
Έχει γεννηθεί στους Αγίους Σαράντα της Αλβανίας κι έχει μεγαλώσει στην Αθήνα. Είναι ηθοποιός, σκηνοθέτις και θεατροπαιδαγωγός. Αποφοίτησε από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση στη Σκηνοθεσία- Υποκριτική . Συνέχισε στην Ανώτατη Δραματική Σχολή Teatro ESAD στη Μάλαγα της Ισπανίας στο τμήμα Yποκριτικής-Σκηνοθεσίας. Έχει εργαστεί επί χρόνια ως ηθοποιός, σκηνοθέτης και διευθύντρια παραγωγής θεατρικών έργων στο Ελληνικό και Ισπανικό θέατρο. Διδάσκει υποκριτική, αυτοσχεδιασμό (Ανωτέρα Δραματική Σχολή Βασίλης Ρίτσος) και θεατροθεραπεία σε ηθοποιούς κι ερασιτέχνες. Μέσα από εργαλεία του εκπαιδευτικού δράματος εμψυχώνει ευπαθείς ομάδες (παιδιών, ενηλίκων, μεταναστών, προσφύγων, κ.α.) Είναι εμψυχώτρια-εκπαιδεύτρια Forum Τheatre κι εξωτερικός συνεργάτης του Theatre οf the Oppressed στη Νέα Υόρκη. Έχει αναλάβει ευρωπαϊκά επιμορφωτικά προγράμματα ως δημιουργός κι εμψυχώτρια σε συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, το Σουηδικό Ινστιτούτο, κ.α. Είναι απόφοιτος του Μεταπτυχιακού προγράμματος«Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και στη Δια Βίου Μάθηση» της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου καθώς και πιστοποιημένη 4D Dream Coach από τη Dreamers’ way Academy. Είναι ιδρυτικό μέλος του Αστικού Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Creatists και ασχολείται με τη διεύθυνση παραγωγής καλλιτεχνικών εκδηλώσεων Website: www.creatists.gr