ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Θεραπεύοντας την ψυχή και το σώμα μέσω του θεάτρου:

Δίμηνο Εργαστήρι Θεατροθεραπείας 

Αγάπα το έργο τέχνης μέσα σου, όχι τον εαυτό σου μέσα σε αυτό.

Κονσταντίν Στανισλάβσκι

Η Creatists διοργανώνει εργαστήριο θεατροθεραπείας με την σκηνοθέτη, ηθοποιό και θεατροπαιδαγωγό Κατερίνα Χάσκα

Η Κατερίνα Χάσκα για το σεμινάριο

Συνένευξη της Κατερίνας Χάσκα στὸ culturepress.gr

Η Κατερίνα Χάσκα έχοντας στις αποσκευές της πολύχρονη εμπειρία στο χώρο του θεάτρου και της εμψύχωσης μέσω θεατροπαιδαγωγικών προγραμμάτων σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, ευπαθείς ομάδες, ερασιτεχνικούς και επαγγελματικούς θιάσους κ.ά., εισάγει τους συμμετέχοντες σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας, στην αυτοέκφραση και τη διεργασία αλλαγής δύσκολων πεποιθήσεων που θα τους οδηγήσουν στην αναζήτηση του ονείρου με απώτερο στόχο την προσωπική εξέλιξη.

Το βιωματικό εργαστήρι απευθύνεται σε όποιον επιθυμεί να αποκτήσει θεατρική εμπειρία και να «ακονίσει» τα εκφραστικά του μέσα, ώστε να ελευθερωθεί, να επικοινωνήσει με τον εαυτό του και τους άλλους και να δημιουργήσει συναισθηματικά και σωματικά μέσα από την τέχνη, ασχέτως αν έχουν προηγουμένως ασχοληθεί με το Θέατρο.  Μαθαίνουμε την έννοια της συνεργασίας και της ομαδικότητας. Αποκτούμε αυτοπεποίθηση κι εξελισσόμαστε μέσα από ένα σύστημα ασκήσεων όπως παιχνίδια ρόλων (σωματικοί μονόλογοι-διάλογοι), σύστημα Stanislavski, Grotowski, Brecht κ.ά. Ενεργοποιούμε τη φαντασία μας κι εκφραζόμαστε μέσα από τη δημιουργική γραφή και την αφήγηση, την κίνηση και τη σωματική έκφραση, τις τεχνικές Θεάτρου Εικόνας  και Θεάτρου του Καταπιεσμένου, καθώς και τεχνικές σκηνοθεσίας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αφενός από τους ηθοποιούς (όσους έχουν ως επάγγελμα την τέχνη της ερμηνείας) και αφετέρου από τους μη ηθοποιούς (δηλαδή όλους μας). Γιατί:

Όλοι μας παίζουμε, δρούμε, ερμηνεύουμε. Όλοι μας είμαστε ηθοποιοί. Ακόμη και οι ίδιοι οι ηθοποιοί! Το θέατρο είναι κάτι που υπάρχει μέσα σε κάθε ανθρώπινο ον, και μπορεί κανείς να παίξει θέατρο μόνος του μέσα στο ασανσέρ, μπροστά στον καθρέφτη, στο στάδιο του Μαρακανά ή δημοσίως για χιλιάδες θεατές. Οπουδήποτε… ακόμη και στα θέατρα.

Αugusto Boal

Θεατρικά, βιωματικά παιχνίδια και ασκήσεις, παιχνίδια ρόλων-αυτοσχεδιασμοί, τεχνικές θεάτρου-θέατρο του καταπιεσμένου, soft skills – dream coach

Τι είναι η Θεατροθεραπεία; Είναι η θεραπεία της ψυχής και του σώματος  μέσα από τη τέχνη του θέατρου και συναντάμε τις ρίζες της στην Αρχαία Ελλάδα. Δίπλα στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου  βρίσκεται το Ασκληπιείο που μαρτυρεί την συνδυαστική χρήση θεραπείας και τέχνης στην καθημερινότητα των αρχαίων πολιτών. Πρόκειται για μια ομαδική διαδικασία που αξιοποιεί με τον ιδιαίτερο και πολυεπίπεδο τρόπο την ίδια ικανότητα του ανθρώπου να διερευνήσει τις ανάγκες του δραματουργικά και να οδηγηθεί στη πραγματοποίηση της διορθωτικής εμπειρίας, με απώτερο στόχο τη θεραπευτική αλλαγή. Τα παιχνίδια ρόλων και οι αυτοσχεδιασμοί εξυπηρετούν στην ομαλή ψυχική λειτουργία των συμμετεχόντων και συμβάλλουν στον μηχανισμό της της  προβολής και της ταύτισης καθώς ανασύρουν στο συνειδητό επίπεδο ξεχασμένα, κρυμμένα γεγονότα και κομμάτια του εαυτού τους . 

Η διεργασία αυτή δίνει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να επεξεργαστούν τους σημαντικότερους ρόλους της καθημερινότητάς τους καθώς και ένα σύστημα υπό-ρόλων που διαμορφώνει και καθορίζει  τις καθημερινές τους συμπεριφορές δημιουργώντας ένα λειτουργικό σύστημα ρόλων. Το εργαστήριο αυτό προσεγγίζει μέσα από την βιωματική διεργασία τομείς της δραματικής τέχνης και των soft skills που θα ανοίξουν τον δρόμο προς την αλλαγή για τον κάθε ένα συμμετέχοντα.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ταξίδι ανακάλυψης των προσωπικών δεξιοτήτων μας μέσα από ασκήσεις (αυτό)παρατήρησης των δεξιοτήτων που εντοπίζουμε στους άλλους και αυτών που θέλουμε να αποκτήσουμε καταλήγοντας στους πιθανούς τρόπους αξιοποίησής τους και τελικά στην ενσωμάτωσή τους στην καθημερινότητά μας.

Το εργαστήριο απευθύνεται στον καθένα που επιθυμεί να επικοινωνήσει με τον εσώτερο εαυτό του, να μάθει να διαχειρίζεται καταστάσεις που τον στρεσάρουν και εγκλωβίζουν τη δημιουργικότητά του καθώς και να μπορεί να εκφραστεί μέσα σε μια ομάδα. Ενδείκνυται επίσης για όσους ψάχνουν εργασία κι επιθυμούν να επαναπροσδιορίσουν, να επικοινωνήσουν και να προβάλλουν τις δεξιότητές τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Μέσα από την αλληλεπίδραση των ατόμων που συμμετέχουν στο εργαστήρι, μέσα από διαδραστικές ασκήσεις και ομαδικά ή ατομικά παιχνίδια, συζητώντας και ανταλλάσσοντας απόψεις θα αγγίξουμε θέματα όπως:

 • Αποτελεσματική επικοινωνία
 • Επαφή με τον εαυτό και τον άλλον
 • Έκφραση μέσα από την δραματική τέχνη
 • Ανάπτυξη δεξιοτήτων
 • Ομαδικότητα
 • Ενσυναίσθηση
 • Αντίληψη και αλλαγή δύσκολων πεποιθήσεων
 • Αναζήτηση του ονείρου
 • Διαχείριση ομάδας ή ενός πρότζεκτ
 • Ικανότητα παρουσίασης μπροστά σε κοινό 
 • Εξοικείωση με το συναίσθημα της Χαράς
 • Πώς να διαχειριζόμαστε τον εαυτό μας
 • Πώς να διαχειριζόμαστε τους άλλους
 • Πώς να βάζουμε στόχους και να τους πετυχαίνουμε
 • Πώς να επικοινωνούμε αυτό που κάνουμε
 • Πώς να ισορροπούμε όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως θέλουμε
 • Πώς να αναγνωρίζουμε τις προβληματικές συμπεριφορές και τι μπορούμε να κάνουμε

Email: xaska.kat at gmail.com / info at creatists.gr
Τηλ. Επικοινωνίας: 690 7390954

Βιογραφικό: Κατερίνα Χάσκα (Συγγραφή-Σκηνοθεσία)

  ΑΙΤΗΣΗ-ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ