Θέατρο στην Εκπαίδευση και Διά βίου Μάθηση

Υποκριτική-Αυτοσχεδιασμός

Θεατροθεραπεία

Φωτισμός Θεάτρου

Προσωπικής εξέλιξης & Αυτοβελτίωσης (Life & Dream Coaching)

Εργαστήριο Θεατροθεραπείας με τη Κατερίνα Χάσκα

(Σκηνοθέτης, Ηθοποιός, Θεατροπαιδαγωγός)

 

Θεατρικά, βιωματικά παιχνίδια και ασκήσεις, 
παιχνίδια ρόλων-αυτοσχεδιασμοί, τεχνικές θεάτρου – θέατρο του καταπιεσμένου

 

Τι είναι η Θεατροθεραπεία; Είναι η θεραπεία της ψυχής και του σώματος  μέσα από τη τέχνη του θέατρου και συναντάμε τις ρίζες της στην Αρχαία Ελλάδα. Δίπλα στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου  βρίσκεται το Ασκληπιείο που μαρτυρά την συνδυαστική χρήση θεραπείας και τέχνης στην καθημερινότητα των αρχαίων πολιτών. Πρόκειται για μια ομαδική διαδικασία που αξιοποιεί με τον ιδιαίτερο και πολυεπίπεδο τρόπο την ίδια δραματουργική ικανότητα του ανθρώπου να διερευνήσει τις ανάγκες του και να οδηγηθεί στη πραγματοποίηση της διορθωτικής εμπειρίας, με απώτερο στόχο τη θεραπευτική αλλαγή. Τα παιχνίδια ρόλων και οι αυτοσχεδιασμοί εξυπηρετούν στην ομαλή ψυχική λειτουργία των συμμετεχόντων και συμβάλλουν στον μηχανισμό της μετουσίωσης, της  προβολής και της ταύτισης καθώς ανασύρουν στο συνειδητό επίπεδο ξεχασμένα, κρυμμένα γεγονότα και κομμάτια του εαυτού τους . Η διεργασία αυτή δίνει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να επεξεργαστούν τους σημαντικότερους ρόλους της καθημερινότητάς τους καθώς και ένα σύστημα υπό-ρόλων που διαμορφώνει και καθορίζει  τις καθημερινές τους συμπεριφορές  δημιουργώντας ένα λειτουργικό σύστημα ρόλων.

Το βιωματικό αυτό εργαστήρι απευθύνεται σε όποιον επιθυμεί να γνωρίσει εμπειρικά το θέατρο και να ακονίσει τα εκφραστικά του μέσα προκειμένου να ελευθερωθεί, να επικοινωνήσει με τον εαυτό του και τους άλλους και να δημιουργήσει συναισθηματικά και σωματικά μέσα από την τέχνη, με ή χωρίς προηγούμενη θεατρική εμπειρία.  Μαθαίνουμε την έννοια της συνεργασίας και της ομαδικότητας. Αποκτούμε αυτοπεποίθηση κι εξελισσόμαστε μέσα από ένα σύστημα ασκήσεων όπως παιχνίδια ρόλων, (σωματικοί μονόλογοι),  (σωματικοί διάλογοι), σύστημα Stanislavski, Grotowski, Brecht κ.α,  Ενεργοποιούμε τη φαντασία μας κι εκφραζόμαστε μέσα από από τη δημιουργική γραφή και την αφήγηση, τη κίνηση και τη σωματική έκφραση, τις τεχνικές Θεάτρου Εικόνας  και Θεάτρου του Καταπιεσμένου, καθώς και τεχνικές σκηνοθεσίας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αφενός από τους ηθοποιούς (αυτούς που έχουν ως επάγγελμα την τέχνη της ερμηνείας) και αφετέρου από τους μη ηθοποιούς (δηλαδή όλους μας). Γιατί όπως λέει ο Αugusto Boal, Όλοι μας παίζουμε, δρούμε, ερμηνεύουμε. Όλοι μας είμαστε ηθοποιοί. Ακόμη και οι ίδιοι οι ηθοποιοί! Το θέατρο είναι κάτι που υπάρχει μέσα σε κάθε ανθρώπινο ον, και μπορεί κανείς να παίξει θέατρο μόνος του μέσα στο ασανσέρ, μπροστά στον καθρέφτη, στο στάδιο του Μαρακανά ή δημοσίως για χιλιάδες θεατές. Οπουδήποτε... ακόμη και στα θέατρα.

Το εργαστήρι αυτό είναι ένα ομαδικό ταξίδι αυτογνωσίας καθώς αφορά τη γνωριμία με τον εαυτό, την αυτοέκφραση, τη διεργασία αλλαγής δύσκολων πεποιθήσεων που θα μας οδηγήσουν στην αναζήτηση του ονείρου με απώτερο στόχο την προσωπική εξέλιξη.

"Αγάπα το έργο τέχνης μέσα σου, όχι τον εαυτό σου μέσα σε αυτό".
Κονσταντίν Στανισλάβσκι

 

 

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής:
Email: xaska.kat@gmail.com / info@creatists.gr
Τηλ. Επικοινωνίας: 690 7390954